Seksuaalisuuden tärkeys
Jokainen ihminen on seksuaalinen olento. Seksuaalisuus on lähtenyt kehittymään jo sikiökaudella ja muotoutunut elämän eri vaiheiden mukana hyvin yksilöllisesti muodostaen tärkeän osan jokaisen kehonkuvaa ja persoonallisuutta. Seksistä puhutaan nykyään paljon, joidenkin mielestä liikaakin. Tulee muistaa, että seksuaalisuus on paljon enemmän kuin seksi ja sen ympärillä oleva toiminta. Seksuaalisuus on tärkeä osa jokaisen hyvinvointia, ja seksuaaliterveyteen kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota.
Syöpään sairastuessa ihmisen kehonkuva muuttuu. Terveyden menettäminen on aina kriisi, ja sen vaiheita käydään läpi yksilöllisesti alkujärkytyksestä sairaudesta toipumiseen. Usein alkuun kohdataan pelkotiloja, kuinka tilanteesta selvitään, etsitään tietoa ja sitä myös saadaan.
Kun hoitomuodot ovat selvinneet ja hoidot alkavat, on se hetki, kun katsotaan eteenpäin ja mietitään tulevaisuutta. Siinä yhteydessä monelle nousee esiin muutokset omassa kehossa sekä henkisellä että toiminnallisella puolella. Tässä vaiheessa myös kysymykset seksuaalisuuden muuttumisesta tulevat esille. Ulospäin näkyviä muutoksia ovat sekä leikkauksista johtuvat muutokset että sytostaattihoitojen aiheuttama hiusten ja muiden ihokarvojen lähtö. Jokainen kokee asiat yksilöllisesti, mutta useille naisille hiustenlähtö on naiseuden menettämistä, vaikka onneksi vain väliaikaisesti.
Limakalvojen kuivuminen hoitojen aikana voi vaikeuttaa yhdyntöjä, ja useilla ilmenee haluttomuutta. On tärkeää saada hoitoyksiköstä ohjeet limakalvojen hoitoon ja liukasteiden käyttöön. Suolistosyöpien yhteydessä voidaan leikkauksen myötä ottaa käyttöön avanne, ja se voi tuottaa myös negatiivisia tunteita, kuten häpeää, joka vaikuttaa seksuaaliseen toimintaan ja voi aiheuttaa vetäytymistä kontakteista sekä haluttomuutta.
Miehillä eturauhassyövän aiheuttamat erektiohäiriöt ovat joko väliaikaisia tai pysyviä. Niiden kohtaaminen voi olla miehelle todella vaikeaa. Asiasta voi olla vaikea puhua ja täten tiedon ja mahdollisesti lääkitysten saaminen hankaloituu. Erektiohäiriöitä voi tulla myös muiden syöpien yhteydessä, johtuen henkisestä väsymisestä ja lääkityksistä. Kun oireita ilmenee ensimmäisiä kertoja, ne helposti yleistyvät suorituspaineen vuoksi.
Naisten rintasyöpä on monelle kehonkuvaa voimakkaasti muuttava. Toki eriasteiset rinnanpoistot ja oma asenne rintojen tärkeydestä vaikuttaa tilanteen kohtaamiseen. Osa naisista opettelee arasti arven katsomista omassa rauhassa, osa uskaltaa mennä uimahalliin heti kun hoidot ovat ohi.
On todella tärkeää muistaa, että jokaisen kokemus sekä siitä tulevat tunteet ovat yksilöllisiä. Seksuaalisuuden kannalta merkitsee paljon, onko henkilö ollut aktiivinen ja pitänyt läheisyyttä ja erotiikkaa tärkeänä osana elämää, vai onko se jo vähentynyt luonnostaan ennen sairautta. Myös yksineläjä on seksuaalinen ja hän kokee samoja tunteita kehon muutosten myötä. Tulee myös muistaa, että seksuaalisuudelle ei ole ikärajaa. Iäkkäiden seksuaalisuus on voinut olla aktiivista niillä menetelmillä, jotka ovat olleet mahdollisia ja siten pettymys voi olla suuri, kun toiminnallisia ongelmia ilmenee.
Parisuhde joutuu uuteen tilanteeseen toisen sairastuessa. Molemmat osapuolet kohtaavat kriisin, toinen potilaana ja toinen kumppanina. Yhdessäolo, hyvä kommunikaatio ja tiedon kulku ovat tärkeitä alkuvaiheesta lähtien. Jokainen toimii oman parisuhteen tapojen mukaisesti ja nyt onkin toisen huomioiminen ja kuuleminen tärkeässä asemassa. Toiset haluavat sairastaa rauhassa ja vähän itsekseen, ja toiset toivovat kumppanin mukaan esimerkiksi lääkärikäynneille. Parisuhteessa ilmenevät muutokset seksuaalisuuden osa-alueilla voivat tuntua pettymykseltä, tuottaa vihaa ja katkeruutta. Myös pelkoa, millainen kehosta, läheisyyden haluista ja kyvyistä jää. Myös riittämättömyyden tunne ja ajatus, että oma keho ei ole enää haluttava kumppanin silmin, voi aiheuttaa surua.
Jos syöpään sairastuminen aiheuttaa sinulle mietteitä ja haluat jutella, hakeudu aina ammattilaisen luokse. Tapaamiseen voi tulla yksin tai kumppanin kanssa ja niitä järjestetään tarvittava määrä tarpeen mukaan.” Olen on ollut mukana Kymenlaaakson Syöpäyhdistyksen kursseilla ja ryhmissä. Vastaanottoa pidän Kotkassa, Kymenlaakson Keskussairaalassa ja Mehiläisessä.