Nuoren vapetus on koko perheen kriisi – äidin kertomana
Kun 2000-luvun alkupuolella kävin yläastetta pienessä maalaiskoulussa, ei edes meidän lintukodossamme voinut välttyä päihteiltä. Ne kovat tyypit löytyivät viikonloppuisin poikkeuksetta kylältä, tupakka huulessa ja kaljapullo toisessa kädessä. Entistäkin korkeammalle sosiaalisilla tikapuilla kiipesi, jos uskaltautui röökille pukukopin taakse välitunnilla.
Vaikka vettä on virrannut Kymijoessa sitten omien kouluaikojeni, jotkut asiat eivät ole muuttuneet. Aivan kuin tupakka omina nuoruusvuosinani, tätä nykyä sähkötupakka eli vape on tapa olla osa porukkaa. Mikäli vapettaminen on kavereiden mielestä siistiä, on sitä itsekin pienempi kynnys kokeilla – halu tulla hyväksytyksi ja olla suosittu on luonnollinen, erityisesti omaa paikkaansa etsivillä nuorilla. Ryhmäpaineen lisäksi murrosikäisten suosimat sosiaalisen median kanavat pursuavat päihdemyönteistä sisältöä.
Sähkösavukkeet ovat ilmiönä verrattain tuore, eikä kaikkia niihin liittyviä terveyshaittoja vielä tiedetä. Vapesta on tullut trendi, joka huolettaa niin asiantuntijoita kuin nuorten vanhempiakin. Nikotiinikoukku syntyy makeiden makunesteiden varjossa kuin itsestään. Näin kävi myös Elisan teini-ikäiselle tyttärelle.
Nikotiiniriippuvuuden ensioireita vai murrosiän muutoksia
– Ensimmäisen kerran epäilykseni heräsi, kun löysin tyttäreni takintaskusta tyhjän tupakka-askin. Oli sydäntalvi ja lapsi kertoi poimineensa askin syksyllä, jotta hän voisi heittää se roskiin, Elisa kertoo.
Merkit päihteidenkäytöstä lisääntyivät vähitellen ja huomaamatta. Aiemmin iloisesta ja avoimesta nuoresta tuli sulkeutunut ja äyskivä, mutta kaikki selittyi murrosiällä ja perheen elämässä tapahtuneilla muutoksilla. Palapelin palaset loksahtivat paikoilleen vasta silloin, kun asioiden todellinen laita selvisi vanhemmille.
– Tunsin itseni epäonnistuneeksi, sillä olimme yhdessä jutelleet päihteistä ja niiden vaaroista. Muistutin tyttöä myös siitä, että kotona saa puhua kaikesta ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Siitä huolimattakin lapseni hallusta löytyi tupakkaa, vapeja ja nikotiinipusseja.
Kuukausi tupakka-askin löytymisen jälkeen Elisa huomasi tyttärensä penaalissa uusia korostuskyniä. Hän ymmärsi jonkin olevan vialla vasta silloin, kun hän näki yhden kynistä ilman korkkia. Tussin tilalla olikin imusuulake, ja korostuskynät paljastuivat useiksi eri makuisiksi sähkösavukkeiksi.
– Valmistajat kyllä tietävät, kuinka tehdä vapesta nuorille houkutteleva. Värikkyys ja koristeellisuus vetoavat visuaalisuuteen, kekseliäällä muotoilulla taas saa minimoitua kiinnijäämisen riskiä. Minun tyttäreltäni löytyi ajan saatossa korostuskynien lisäksi esimerkiksi huulipunan, tupakansytyttimen ja pienen pillipullon näköisiä vapeja, Elisa kertoo.
Vasta lastensuojeluilmoitus katkaisi kierteen
Sähkötupakan nesteistä ja aerosoleista on tutkimuksissa löydetty useita haitallisia aineita, esimerkiksi raskasmetalleja sekä samoja syöpää aiheuttavia yhdisteitä, kuin tupakasta. Osaltaan vapen suosiota nuorten keskuudessa selittää myös se, että sitä pidetään perinteistä tupakkaa terveellisempänä vaihtoehtona. Erityisesti nikotiinia sisältävät nesteet aiheuttavat vahvaa riippuvuutta, ja sähkötupakan käytöstä voi olla vaikea päästä eroon.
– Kun meidän nuoremme jäi ensimmäisen kerran kiinni vapettamisesta, hän selvästi pelästyi ja lupasi lopettaa. Samoin tapahtui myös toisella kerralla. Kun tyttö kärähti kolmannen kerran, tunsin valtavaa helpotusta siitä, että se tapahtui koulussa. Toivoin, että oman perheen ulkopuolinen auktoriteetti ravistelisi nuoren vahvemmin hereille.
Elisan tyttären kohdalla nikotiiniriippuvuus ja halu kuulua porukkaan olivat vahvempia kuin sähkötupakan käytöstä seuranneet rangaistukset. Kun riippuvuus kasvoi, myös muu häiriökäyttäytyminen astui mukaan kuvioon. Nuori uhkaili opettajiaan ja otti luvatta käyttöönsä rippilahjarahojaan, jotta saisi katettua sähkötupakoinnista aiheutuvat kulut. Sähköiset rahankäyttömahdollisuudet oli jäädytetty jo aikaisemmin, tavoitteena estää tyttären mahdollisuudet sähkösavukkeiden ostamiseen.
– Olin lopulta itse niin uupunut huolissani lapsestani, että tein perheestämme lastensuojeluilmoituksen. Vasta silloin todella saimme apua, ja nuorikin havahtui tilanteensa vakavuuteen, Elisa huokaa.
Ratkaisu oli koko perheelle raskas, mutta Elisan mielestä ainoa oikea. Moni asia on muuttunut sen jälkeen, kun nuori apua saatuaan lopetti sähkötupakoinnin omasta halustaan.
– Nykyään hän on se, joka kertoo kavereilleen vapen vaaroista ja kannustaa lopettamaan. Kiinnostus koulunkäyntiä kohtaan on palannut, ja sen myötä numerot ovat kääntyneet nousuun. Sain takaisin hymyilevän ja huumorintajuisen lapseni.
Vanhempi: uskalla välittää
Suomessa ikäraja sähkösavukkeiden ostamiselle on 18 vuotta. Myös makunesteisiin liittyy rajoituksia, jonka myötä kaikki Suomessa myytävät nesteet ovat maustamattomia tai tupakan makuisia. Nämä rajoitukset ovat hädin tuskin hidaste nuorille, sillä erilaisia sähkösavukkeita sekä makunesteitä on helposti saatavilla esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksissa. Elisa kertoo kauhistuneensa siitä, kuinka vaivatonta sähkötupakan ostaminen on.
– Yhdellä ainoalla viestillä saat vastaukseksi listan, josta käy ilmi myyjän koko valikoima. Monet ulkomaalaiset tupakkakaupat kalpenevat somekanavilla vapeja kauppaavien trokareiden rinnalla. Vapen ostaminen on nuorelle helpompaa kuin ruokakaupassa käyminen.
Elisa toivookin, että vanhemmat uskaltaisivat olla kiinnostuneita nuoristaan ja puuttuisivat tarvittaessa rohkeasti huomaamiinsa epäkohtiin.
– Nuoret kokeilevat rajojaan ja ylilyöntejä tapahtuu. Näissä tilanteissa on kuitenkin tärkeää, että vanhempi on lapselleen vanhempi, ei kaveri.
Teksti: Asta Buchanan